Monika Frocisz: dietetyk kliniczny i psychodietetyk. Absolwentka Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach oraz studiów podyplomowych z Psychodietetyki na Uniwersytecie WSB Merito w Gdańsku. Obecnie w trakcie studiów magisterskich z Psychodietetyki. Stale rozwija swoje umiejętności i kwalifikacje przez uczestnictwo m.in. w certyfikowanych warsztatach pt. “Psychodietetyka- wzmacnianie i wzbudzanie motywacji pacjenta w leczeniu żywieniowym, czy “Dietoterapia z wykorzystaniem aparaturowych metod antropometrycznych”.

W swojej praktyce pracuje z przyczynami przyrostu masy ciała, utratą kontroli nad jedzeniem, uzależnieniem samooceny od wagi, obsesyjnymi myślami o jedzeniu, emocjonalnym jedzeniem, zajadaniem stresu, edukuje w zakresie zdrowego odżywiania i wspiera w zmianie nawyków żywieniowych.

W pracy z pacjentem wykorzystuje techniki poznawczo-behawioralne oraz dialogu motywującego. Skupia się na procesie zmiany u pacjenta bez ciągłej kontroli masy ciała czy obwodów. Jej celem jest pokazanie, że dieta to nie tylko ciągłe restrykcje, zakazy i nakazy. Jest to budowanie zdrowej relacji z jedzeniem, która zostaje już na lata.